Jakie rodzaje mieszalników do ciasta są dostępne w sprzedaży

Mikser planetarny to urządzenie kuchenne, w którym hak czy mieszadło obracają się wokół środka misy.

Są to zazwyczaj jednosilnikowe miksery z misą nieobrotową i są przeznaczone do użytku ogólnego, znajdziemy je z różnymi przystawkami, które mogą służyć do szatkowania, siekania lub tarcia innych składników, takich jak ser, mięso i warzywa. Jednak jako wyłącznie miksery do ciast wymagają dodatkowych przystawek i są znacznie trudniejsze do wytworzenia jednolitego i dobrze wymieszanego ciasta na pieczywo, pizzę czy wyroby cukiernicze.

Jakie rodzaje mieszalników do ciasta są dostępne w sprzedaży

Wybierz mieszałki do ciasta odpowiadające twoim potrzebom

Jeśli zamierzasz produkować coś więcej niż tylko chleb i dysponujesz niezbędnym osprzętem i wiedzą, wszechstronny mikser planetarny może być odpowiednim rozwiązaniem. Jeśli jednak twoim celem jest wyłącznie produkcja ciasta na pizzę, chleba rzemieślniczego lub wypieków, miesiarka spiralna do ciasta będzie niezawodnym narzędziem. W przeciwieństwie do miksera planetarnego, mieszałki spiralne posiadają obrotową misę, która obraca się, podczas gdy spiralny hak obraca i ugniata ciasto w ruchu bardziej podobnym do ręcznego wyrabiania ciasta. Powoduje to mniejsze tarcie i mniej ciepła na cieście, zapewniając odpowiednią temperaturę do fermentacji i przyspieszając rozwój ciasta.

Mieszałki spiralne do ciasta są w stanie z łatwością wytworzyć o wiele bardziej spójną i dobrze wymieszaną konsystencję wyrobu niż mikser planetarny, co jest szczególnie ważne w recepturach rzemieślniczych o wysokim poziomie uwodnienia. Mieszalniki o odpowiedniej pojemności oraz z systemem podwójnego napędu pasowego mogą wytwarzać bardziej zwiewne i jedwabiste ciasto, które jest cechą wysokiej jakości wyrobów cukierniczych i piekarniczych.

Odpowiednio dobrane do potrzeb piekarni mieszałki do ciasta charakteryzują się trwałością, szybkością i wysoką jakością uzyskanych wyrobów. Dzięki temu urządzenia jedna osoba może wyprodukować od 50 do 600 kilogramów ciasta w 2 godziny, w zależności od pojemności mieszalnika i jego mocy. Z pewnością jest to duże ułatwienie i przyspieszenie pracy dla wielu firm, które oferują świeże pieczywo, ciasta, pizzę, wyroby cukiernicze i inne produkty spożywcze.